A cégtulajdonos évekig dolgozott multinacionális húsipari vállalkozásoknál, a 2000-es évek hajnalán pedig egyéni vállalkozóként is kipróbálta magát az ágazatban. Cégét már 2003-ban megalapította, hogy bővítse a lehetőségeit, de fél évtizeden át csak kisebb eseti megrendeléseket teljesített. Orosz István végül 2008-ban döntött úgy, hogy végleg kilép a munkavállalói létből, és vállalkozása fejlesztésének szenteli az idejét. „Ekkor érkezett el az a pont, amikor azt mondtam, most már a saját utamat kell járjam. Addigra már láttam, milyen lehetőségek és piaci rések vannak, amelyeket a Meat-Land be tud tölteni” – fogalmaz az alapító.
Akkoriban a magyar húsfeldolgozó iparág importra szorult. Nem volt elegendő sertéshús az országban, miközben a nyugat-európai vágóhidak olcsóbban és hatékonyabban tudtak termelni. Mivel a hazai vágóhidak nem tudták ellátni a feldolgozóipart, Orosz István adottnak látta a lehetőséget, hogy importtal fedezze ezt a hiányt. A nyugatiak árelőnyét még a szállítmányozás többletköltségei sem olvasztottak el, így profittal tudott szállítani a megrendelő húsfeldolgozóknak.
A piaci lehetőség felismerése gyors felfutást eredményezett. A növekvő bevételeket és a kínálkozó alkalmakat kihasználva cége folyamatosan bővítette a szolgáltatási palettát, fokozatosan nyitva egyre több új szegmens felé. A húsfeldolgozóknak egy idő után már nem csupán beszállítói voltak, hanem komplex szolgáltatást nyújtó partnerei. A felesleget felvásárolták, az áruhiányt máshonnan hozott készletekkel pótolták. Elkezdtek közvetlenül szállítani a kiskereskedelmi szektornak és nyitni a HoReCa ágazat irányába is. Az import mellett megjelent az export, és a régiós országok mellett eseti jelleggel ma már a közel-keleti piacokra is szállítanak.
A sertésportfóliót kibővítették a csirkével és a marhával, valamint időszakosan víziszárnyas-termékekkel is kereskednek. Érden, a vállalat jelenlegi székhelyén, vásároltak egy modern telephelyet – közvetlen autópálya-kapcsolattal és komoly raktárkapacitással –, ahol fagyasztott és előhűtött termékeket egyaránt képesek kezelni.
Menedzsmentépítés
A vállalat nyolc évnyi aktív működést követően, 2016-ra olyan méretűre növekedett, amelynél már egy komplex menedzsmentre volt szükség, így a tulajdonos tudatosan belekezdett a vállalatirányítás fejlesztésébe. „Tudtam, hogy az egyszemélyes vállalatoknak nincs jövőjük, egyetlen vezető nem képes mindent megcsinálni. Szerintem egy cégtulajdonos akkor lehet igazán sikeres, ha körbeveszi magát jó és megbízható emberekkel” – összegzi Orosz István a tapasztalatait.
A vállalat jelenlegi menedzsmentje 2020-ra állt össze. Ekkor érkezett a céghez Gyurokovics Loránd, aki ma ügyvezető-logisztikai igazgató pozíciót tölt be, valamint Köblös Zsolt, aki társ-ügyvezetőként és kereskedelmi igazgatóként erősíti a Meat-Land 65 Kft. felsővezetését.
Köblös Zsolt másfél évtizedig dolgozott egy multinacionális kiskereskedelmi láncnál, ahol folyamatosan képezte magát, és egyre magasabbra jutott a vállalati hierarchiában. Egy idő után úgy látta, a megszerzett tudást egy hazai kkv-ban jobban tudja kamatoztatni, ezért döntött a váltás mellett.
„Ha jól tervezünk és jól csináljuk a dolgunkat, akkor a magunk dolgát is meg tudjuk könnyíteni. Természetesen a személyes felelősségi szint sokkal magasabb, de ezt én kimondottan élvezem, hiszen tudok kreatív lenni, tudok ötleteket kitalálni, és ezeket hamar meg tudjuk valósítani” – fogalmaz Köblös Zsolt azzal kapcsolatban, miért lát komoly lehetőséget a Meat-Land 65 Kft.-ben.
Gyurokovics Loránd egy korábbi közös munka során került kapcsolatba Orosz Istvánnal. A multinacionális világ számára is jó iskola volt, de hosszú távú karrierlehetőséget ő is a kkv-szektorban látott, így örömmel mondott igent az igazgatói pozícióra. „Vállalkozó szellemű ember vagyok, s hétéves nemzetközi nagyvállalati múlttal a hátam mögött úgy éreztem, a tudásanyagommal most már én szeretnék jobban érvényesülni” – emlékszik vissza arra, miért választotta mostani cégét.
Krízisekben összecsiszolódva
Úgy alakult azonban, hogy az új menedzsment viharos időszakban állt fel, így a három cégvezetőnek egy komoly krízissel szembenézve kellett csiszolódnia. Orosz István bizalmat szavazott Gyurokovics Lorándnak és Köblös Zsoltnak, és úgy döntött, bizonyos területeken hátrébb lép, hogy kollégái – akár a hibáikból tanulva – kiteljesedhessenek a cégnél. Mindez négy év távlatából jó döntésnek bizonyult, hiszen ennek révén a Meat-Land 65 Kft. ellenállóbb lehetett a koronavírus-járvány és az energiaválság okozta gazdasági sokkokkal szemben. Ez többek közt az olyan lépéseknek köszönhető, mint a napelemtelepítés, vagy éppen a kevésbé energiaigényes előhűtött árura épülő üzletág erősítése.
A jövőt illetően a cégvezetők – a bizonytalan piaci kilátások ellenére, a több lábon állásra építve – továbbra is stabil növekedésre számítanak, és akár újabb piacok és termékkörök irányába is nyitnának. Orosz István szeretné minél több területen a menedzsmentre bízni az operatív vezetést, és egyre inkább a stratégiai tervezésre fókuszálni. Egyvalamiben azonban feltétlenül biztos: ha visszamenne 2008-ba, a Meat-Land 65 Kft. történetének kezdetéig, ugyanúgy belevágna, mint 16 évvel ezelőtt.
Fotón szerepel: Gyurokovics Loránd | ügyvezető, logisztikai igazgató, Orosz István | ügyvezető, tulajdonos, Köblös Zsolt | kereskedelmi igazgató